Zmywarka stała się nieodłącznym elementem nowoczesnej kuchni, przynosząc ulgę w codziennych obowiązkach domowych. Jednak, aby cieszyć się efektami jej pracy warto wiedzieć czego nie można, a co można zmywać w zmywarce. Dzięki naszym wskazówkom upewnisz się, że Twoje garnki, talerze, kubki, szklanki i sztućce są bezpieczne i jeszcze długo będą wyglądały jak nowe!
Przyjrzyjmy się liście naczyń, które możesz bez zastanowienia umieścić w zmywarce i wybrać dowolny program:
- Naczynia ceramiczne i porcelanowe: w większości przypadków, naczynia ceramiczne oraz porcelanowe są odporne na wysokie temperatury i przystosowane do umieszczenia w zmywarce. Pamiętaj jednak, aby dla pewności sprawdzić etykiety producenta, ponieważ niektóre delikatne wzory, czy malowania mogą wymagać zmywania ręcznego.
- Szkło: szklane kieliszki, talerze i inne naczynia można umieścić w zmywarce. Upewnij się jednak, że są one odpowiednio ustawione, aby uniknąć mechanicznych uszkodzeń.
- Naczynia plastikowe: wiele naczyń plastikowych jest zaprojektowanych do zmywania w zmywarce. Sprawdź jednak oznaczenia na opakowaniu, aby upewnić się, że takie działanie jest dla nich bezpieczne.
- Metalowe naczynia: wiele metalowych naczyń, wykonanych na przykład ze stali nierdzewnej, można umieścić w zmywarce. Unikaj jednak umieszczania w urządzeniu metalu, który może ulec korozji.
Skoro wiesz już, co można zmywać w zmywarce, zastanówmy się, czego nie umieszczać w urządzeniu:
- Naczynia drewniane: drewniane deski do krojenia czy łopatki nie powinny być umieszczane w zmywarce, ponieważ wilgoć i wysoka temperatura mogą powodować ich pękanie lub odkształcanie się.
- Naczynia aluminiowe: aluminiowe naczynia, takie jak foremki do pieczenia, mogą ulec korozji w zmywarce. Zaleca się więc ich ręczne mycie. Dzięki temu przedłużysz ich trwałość.
- Porowate naczynia: naczynia wykonane z materiałów porowatych, takich jak marmur czy nieglazurowana ceramika, mogą absorbować wodę i łatwo ulec uszkodzeniu w zmywarce. Lepiej więc myć je ręcznie.
- Naczynia z właściwym oznaczeniem: warto zwrócić uwagę na ewentualne oznaczenia producenta, które mogą wskazywać, że dane naczynie nie powinno być myte w zmywarce. Niestety nie ma konkretnego symbolu, który byłby powszechnie używany. Zazwyczaj jest to przekreślony kwadrat, a w nim talerze lub naczynia ze spadającymi na nie kroplami wody.
- Naczynia z resztkami jedzenia: zanim umieścisz naczynia w zmywarce, usuń z nich większe kawałki jedzenia. Niektóre zmywarki mają filtry, ale pozbycie się większych resztek pomoże w utrzymaniu urządzenia w nienagannej kondycji przez dłuższy czas oraz uniknięcia nieprzyjemnych zapachów.
Zmywarki są nieocenionym pomocnikiem w codziennym życiu. Jednak właściwe korzystanie z nich jest kluczowe dla utrzymania czystości i bezpieczeństwa Twoich naczyń. Pamiętaj, aby sprawdzać oznaczenia producenta na naczyniach, unikać umieszczania w zmywarce naczyń drewnianych, aluminiowych oraz porowatych i regularnie czyścić filtry, aby utrzymać zmywarkę w jak najlepszej kondycji. Z odpowiednią uwagą i starannością, będziesz mogła cieszyć się korzyściami płynącymi ze zmywarki przez wiele lat.