Składniki
Liczba porcji: 4
- 200 g mąki orkiszowej (typ 1050)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml letniej wody
- 2 pomidory
- 10 g natki pietruszki (bez łodyżek)
- 400 g mielonej jagnięciny
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka rozkruszonych płatków chili
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 cytryna (sok) do dekoracji
- 1/2 łyżeczki sumaku do dekoracji
- mąka orkiszowa do oprószenia
- sól
- pieprz
Naczynia i przybory kuchenne: piekarnik, sito, duża miska, blaszka do pieczenia lub kamień do pizzy, papierowy ręcznik, deska do krojenia, nóż, naczynie żaroodporne, pergamin, wałek
Maksymalnie nagrzej piekarnik (230°C – 300°C/450°F – 475°F), a następnie umieść w środku kamień do pizzy lub blaszkę do pieczenia w celu nagrzania. Do dużej miski przesiej mąkę orkiszową razem z solą, po czym stopniowo dodawaj letnią wodę i oliwę. Mocno zagniataj ciasto przez około 5 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne.
Podziel na porcje wielkości piłki tenisowej, przykryj mokrym ręcznikiem papierowym i odstaw na 10 minut.
Umieść pomidory w naczyniu żaroodpornym i zalej je wrzątkiem tak, aby były w całości zakryte. Pozostaw na około 30 sekund, gwałtownie schłodź w wodzie z lodem, a następnie obierz ze skórki.
Drobno posiekaj natkę pietruszki. Połowę odłóż do dekoracji. W dużej misce wymieszaj mieloną jagnięcinę, pomidory pokrojone w ćwiartki, połowę posiekanej natki pietruszki, przecier pomidorowy, suszony czosnek niedźwiedzi, oliwę czosnkową, płatki chili i kmin rzymski. Dopraw solą i pieprzem.
Na wysypanym dużą ilością mąki podłożu rozwałkuj kulki ciasta na duże dyski o grubości ok. 1/2 cm/1/4 cala. Przełóż na pergamin.
Rozprowadź przyprawione mięso cienką warstwą na cieście i delikatnie dociśnij palcami. Umieść placki razem z pergaminem w piekarniku, ostrożnie kładąc je na gorącej blaszce lub kamieniu. Piecz przez około 5–8 minut lub do pojawienia się bąbelków i zarumienienia brzegów. Powtarzaj tę czynność dla pozostałych porcji ciasta i mięsa.
Posyp natką pietruszki. Jeśli chcesz, dodaj sok z cytryny i sumak do smaku. Zwiń i ciesz się smakiem!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.