Składniki
Liczba porcji: 2
- 250 g orkiszowego spaghetti
- 2 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 40 g rukoli
- ½ cebuli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- ½ limonki (sok)
- 200 ml bulionu warzywnego lub wody, w której gotował się makaron
- 2 łyżki świeżego oregano do przybrania
- sól
- pieprz
Naczynia i przybory kuchenne: duży garnek z pokrywką, robot kuchenny lub blender, deska do krojenia, nóż, duża patelnia
W dużym garnku zagotuj wodę pod przykryciem na średnio dużym ogniu. Posól wodę i wrzuć orkiszowe spaghetti. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 8–10 minut, aż makaron będzie al dente.
W trakcie gotowania przygotuj sos i dodatki. Obierz awokado i usuń pestkę. Pokrój miąższ awokado na małe kawałki. Pokrój pomidorki w ćwiartki i posiekaj rukolę na duże kawałki. Odłóż pomidorki i rukolę na bok do czasu podania. Obierz ząbek czosnku i posiekaj cebulę. Umieść awokado w robocie kuchennym lub blenderze.
Dodaj czosnek, posiekaną cebulę, oliwę z oliwek, sok pomarańczowy, syrop z agawy i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Blenduj na wysokich obrotach przez 30 sekund do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodaj bulion warzywny lub wodę z gotowania makaronu i blenduj na wysokich obrotach przez kolejne 10 sekund.
Ugotowany makaron odsącz i przełóż na dużą patelnię. Dodaj sos z awokado i mieszaj, aż makaron będzie nim równomiernie pokryty. Podgrzewaj makaron na małym ogniu przez 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż na talerze.
Przed podaniem ułóż ćwiartki pomidorków.
Posyp świeżym oregano i dodaj rukolę. Podawaj natychmiast. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.