Składniki
Liczba porcji: 4
- 500 g makaronu tagliatelle
- 300 g kasztanów (obrane)
- 400 g grzybów
- 2 cebule
- 4 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 500 ml śmietany
- 1 cytryna (sok)
- 50 g parmezanu
- sól
- pieprz
- szczypiorek do dekoracji
Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, duży garnek, patelnia, tarka o małych oczkach, wyciskarka do cytrusów, sito
Pokrój dymkę na cienkie plasterki. Posiekaj cebule i rozgnieć czosnek. Usuń nóżki grzybów, a następnie pokrój kapelusze w ćwiartki. Posiekaj obrane kasztany.
Wrzuć makaron do dużego garnka z osoloną wodą i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.
Rozgrzej oliwę na średnim ogniu na patelni. Wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i podsmaż przez ok. 5 minut. Dopraw solą do smaku. Dodaj posiekane kasztany i gotuj przez ok. 3 minuty.
Dodaj śmietanę i gotuj przez ok. 4 minuty. Wyciśnij sok z cytryny. Zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Dodaj parmezan i wymieszaj do połączenia składników.
Odcedź makaron, wrzuć go na patelnię i wymieszaj z sosem. Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.