Składniki
Liczba porcji: 2
- 4 kromki chleba (np. wiejskiego)
- 4 jajka
- 300 g kwaśnej śmietany
- 100 g crème fraiche
- 150 g rzeżuchy
- ½ cebuli
- 20 g rzodkiewek
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
Naczynia i przybory kuchenne: piekarnik, foremka do wykrawania ciastek, deska do krojenia, nóż, duża miska, rózga kuchenna, duża patelnia nadająca się do pieczenia w piekarniku
Rozgrzej piekarnik do 160°C/320°F. Posiekaj cebulę w drobną kostkę. Z grubsza posiekaj rzeżuchę. Pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki. Foremką do ciastek wytnij otwory w kromkach chleba.
W dużej misce wymieszaj ze sobą kwaśną śmietanę, crème fraiche, rzodkiewki, cebulę i rzeżuchę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przyrumień chleb na odrobinie masła na dużej patelni przystosowanej do pieczenia w piekarniku. Kromki smaż na średnim ogniu po ok. 1-2 minuty z każdej strony. Kiedy chleb jest już lekko przypieczony z obu stron, wbij po jednym jajku do otworów pośrodku kromek, a następnie wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 160°C/320°F przez 3-5 minut, aż białka i żółtka będą lekko ścięte. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z dipem śmietanowo-rzodkiewkowym. Udekoruj rzeżuchą. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.