Składniki
Liczba porcji: 2
- 200 g komosy ryżowej
- ½ kostki rosołowej
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka rozmarynu
- ½ awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka białej pasty miso
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżki wody
- 2 jajka
- 30 g młodego szpinaku
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw dukkah
- 1 łyżka kiełków buraka
- sól morska
- pieprz
- sok z cytryny do skropienia
Naczynia i przybory kuchenne: duży rondel, sito, patelnia, deska do krojenia, nóż, szpatułka, mała miska, mały rondel
Wsyp komosę ryżową do sita i opłucz zimną wodą. Wlej świeżą wodę do rondla, dodaj komosę i kostkę rosołową, a następnie gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstaw.
Pokrój pomidorki na połówki. Zerwij listki rozmarynu z gałązki i z grubsza posiekaj. Usuń pestkę z awokado i obierz je, posiekaj na niewielkie kostki i ostaw. Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu na patelni. Dodaj pomidory, rozmaryn i syrop z agawy, a następnie gotuj przez ok. 15 minut aż do zgęstnienia pomidorów. Mieszaj co pewien czas podczas gotowania, następnie zdejmij z ognia.
Aby przygotować sos miso, w małej misce wymieszaj ze sobą pastę miso, musztardę, olej sezamowy, olej roślinny o neutralnym smaku, sok z cytryny i wodę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zagotuj wodę w małym rondlu. Gotuj jajka przez ok. 6 minut, obierz ze skorupki i odłóż. Wsyp komosę ryżową do miski. Ułóż na niej pokrojone awokado, ugotowane pomidory i surowy młody szpinak. Pośrodku połóż jajko, polej wszystko sosem miso oraz posyp mieszanką dukkah i kiełkami buraka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.