Składniki
Liczba porcji: 4
- 600 g piersi z kurczaka (bez skóry i kości)
- 20 g imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 chili
- 2 limonki (sok)
- 7 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżeczki ziaren sezamu (podzielone na porcje)
- 4 marchewki
- 3 papryki (żółta, czerwona lub zielona)
- 1 brokuł
- 150 g pieczarek
- 5 cebulek dymek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- liście kolendry do dekoracji
Naczynia i przybory kuchenne: piekarnik, tarka o drobnych oczkach, deska do krojenia, nóż, mała miska, obieraczka, duża miska, blaszka do pieczenia
Nagrzej piekarnik do 200°C/390°F. Obierz imbir i zetrzyj go na drobnych oczkach. Drobno posiekaj czosnek i chili. Imbir, czosnek i chili wrzuć do małej miski. Dodaj sok z limonki, sos sojowy, miód i połowę ziaren sezamu. Wymieszaj do połączenia składników i odstaw.
Usuń nasiona z papryk i pokrój je na niewielkie kawałki. Umyj brokuł i podziel na różyczki. Usuń nóżki pieczarek i pokrój kapelusze na ćwiartki. Obierz marchewkę i pokrój na niewielkie kawałki. Białą część dymek drobno posiekaj, a zieloną część pokrój na małe okręgi, odłóż. Wrzuć do dużej miski paprykę, brokuły, marchew i białą część dymki. Pokrój piersi kurczaka na szerokie paski i odłóż.
Polej warzywa połową sosu i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Natłuść blaszkę do pieczenia olejem roślinnym i równomiernie ułóż na niej warzywa. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 200°C/390°F.
Wyjmij blaszkę z piekarnika. Polej pierś kurczaka resztą sosu, a następnie ułóż mięso na blaszce z warzywami. Piecz w temperaturze 200°C/390°F przez ok. 10 minut lub aż kurczak będzie gotowy. Przed podaniem udekoruj posiekaną zieloną cebulką, resztą ziaren sezamu i listkami kolendry. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.