Składniki
Liczba porcji: 12
- 500 g czarnej porzeczki
- 250 g cukru żelującego (1:2)
- 350 g mąki
- ¼ łyżeczki soli
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g cukru
- 85 g masła
- 185 ml maślanki
- 1 jajko z cukrem do posmarowania
- 2 łyżki likieru Cointreau (opcjonalnie)
- masło lub kremowy serek do podania
Naczynia i przybory kuchenne: rondel, blender ręczny, 2 słoiki na dżem, blaszka do pieczenia, pędzel kuchenny, piekarnik, foremka do wycinania ciastek, papier do pieczenia, deska do krojenia, nóż, duża miska, wałek
Porzeczki na dżem zerwij z gałązek, umyj i osusz. Zblenduj porzeczki, cukier i likier Cointreau. Przełóż do rondla, ustaw na średnim gazie i gotuj przez ok. 4 minuty. Przełóż do czystych słoiczków, zamknij i odstaw do wystygnięcia.
Aby upiec bułeczki scone, nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/400°F i w razie potrzeby wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną i cukier. Masło pokrój na kostki, dodaj do mąki i rozgniataj palcami aż do osiągnięcia konsystencji kruszonki. Dodaj maślankę i zgnieć ciasto. Rozwałkuj ciasto na grubość 4 cm/1,5 cala, a następnie wycinaj kółka foremką do ciastek. Przełóż na blaszkę do pieczenia, pozostawiając między bułeczkami niewielkie odstępy. Rozmąć jajko i posmaruj nim bułeczki. Posyp każdą bułeczkę szczyptą cukru i piecz w piekarniku przez ok. 20 minut lub do zbrązowienia.
Wyjmij bułeczki z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Podawaj z masłem lub kremowym serkiem i domowym dżemem z czarnej porzeczki. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.