Składniki
Liczba porcji: 2
- ½ brokułu
- 120 g kuskusu
- 1 cytryna (skórka i sok, podzielone na porcje)
- 100 g pełnotłustego jogurtu greckiego
- 50 g orzechów laskowych
- 235 ml wody
- oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Naczynia i przybory kuchenne: patelnia, tarka o drobnych oczkach, wyciskarka do cytrusów, gumowa szpatułka, deska do krojenia, nóż, mała miska, garnek, łyżka kuchenna, miska żaroodporna
Wyciśnij sok i zetrzyj skórkę z cytryny. Pokrój brokuł wzdłuż, starając się, aby w miarę możliwości różyczki nie oderwały się od łodygi. Praż orzechy laskowe na patelni (najlepiej żeliwnej), aż staną się aromatyczne – ok. 3 minuty. Posiekaj je na duże kawałki i odłóż. W małej misce połącz połowę soku cytrynowego z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Zagotuj wodę w garnku. Wsyp kuskus do dużej żaroodpornej miski i dopraw solą. Zalej kuskus wrzątkiem, przykryj i pozostaw pod przykryciem na ok. 10-15 minut, mieszając w połowie tego czasu. Przemieszaj kuskus, a następnie dodaj połowę skórki z cytryny, połowę oliwy z oliwek, połowę prażonych orzechów laskowych oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie wymieszaj i odstaw.
Postaw na średnim lub dużym ogniu patelnię, na której prażyły się orzechy, dodaj oliwę z oliwek i ułóż na niej plastry brokułów, tak aby powierzchnia cięcia przylegała do patelni. Smaż po 1-2 minuty z każdej strony lub do zarumienienia.
W małej misce wymieszaj pieczone brokuły z resztą soku i skórki z cytryny oraz solą. Rozprowadź łyżkę jogurtu na talerzu, nałóż kuskus i brokuły, posyp resztą prażonych orzechów laskowych. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.