Składniki
Liczba porcji: 4
- 1 kurczak
- 3 czerwone pomarańcze
- 2 ząbki czosnku
- 10 listków szałwii (podzielone na porcje)
- 30 g suszonej żurawiny
- 150 g masła (podzielone na porcje)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka
- 180 g polenty
- 60 g parmezanu
- 6 łyżek migdałów w płatkach
- masło do natłuszczenia naczynia
- sól
- pieprz
Naczynia i przybory kuchenne: piekarnik, deska do krojenia, tarka o małych oczkach, wyciskarka do cytrusów, nóż, garnek, łyżka kuchenna, brytfanna, pędzel kuchenny, patelnia, rózga kuchenna
Nagrzej piekarnik do 180°C/350°F. Zaczynając od piersi, delikatnie oderwij skórę od kurczaka za pomocą trzonka łyżki, uważając, aby nie uszkodzić skóry. Odstaw.
Posiekaj czosnek, nieco ponad połowę liści szałwii i żurawinę. Zetrzyj na drobnych oczkach skórkę i wyciśnij sok z jednej czerwonej pomarańczy, odstaw. Pozostałe czerwone pomarańcze pokrój w plasterki.
Dwie trzecie masła roztop w małym garnku. Dodaj skórkę i sok z pomarańczy, żurawinę, posiekaną szałwię i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj do połączenia składników i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Zdejmij z ognia.
Wysmaruj brytfannę masłem. Ułóż warstwami plasterki pomarańczy na dnie brytfanny, pozostawiając co najmniej trzy plasterki do dekoracji.
Rozprowadź masło między skórą a mięsem na piersi kurczaka. Przełóż kurczaka do brytfanny i posmaruj go za pomocą pędzla kuchennego sosem z czerwonych pomarańczy. Piecz w temperaturze 180°C/350°F przez ok. 60 minut, polewając go sosem co ok. 20 minut.
Praż płatki migdałów na patelni przez 3-4 minuty, aż staną się złotobrązowe.
Gdy kurczak się piecze, ugotuj polentę. Wlej do garnka bulion warzywny i mleko. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Dodaj polentę, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Gotuj na średnim lub dużym ogniu przez ok. 15 minut, nie przestając mieszać. Po ugotowaniu dodaj starty parmezan i resztę masła.
Nałóż polentę do misek i posyp prażonymi migdałami. Wyjmij kurczaka z piekarnika, podaj w całości z dekoracją z odłożonych wcześniej plasterków pomarańczy i listków szałwii.
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.