Składniki
Liczba porcji: 2
- 2 ziemniaki russet
- 30 g oliwek
- 30 g suszonych pomidorów (w oleju)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka masła
- 50 g cheddara (tarty)
- 30 g rukoli
- 1 łyżka crème fraîche
- sól
- pieprz
Naczynia i przybory kuchenne: blaszka do pieczenia, piekarnik, deska do krojenia, nóż
Nagrzej piekarnik do 200°C/400°F. Oliwki przekrój na pół, odcedź suszone pomidory, posiekaj szczypiorek, odstaw. Nakłuj skórę każdego z ziemniaków kilka razy widelcem, a następnie ułóż je na blaszce do pieczenia. Piecz przez ok. 40 minut do zmięknięcia.
Wyjmij ziemniaki z piekarnika i natnij każdy z nich od góry. Do powstałej szczeliny włóż masło, ugnieć widelcem, następnie dodaj cheddar i ponownie ugnieć.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj oliwki, suszone pomidory, szczypiorek, rukolę i crème fraîche, posyp z wierzchu odrobiną szczypiorku. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.