Składniki
Liczba porcji: 8
- 1 kg mielonej wołowiny
- 16 lasek cynamonu
- 200 g tahini
- 20 g liści kolendry
- 40 g natki pietruszki (podzielona na porcje)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku (podzielony na porcje)
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka soli (podzielona na porcje)
- 200 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g orzeszków piniowych
- olej roślinny do smażenia (podzielony na porcje)
Naczynia i przybory kuchenne: miska, wyciskarka do cytrusów, rózga kuchenna, deska do krojenia, nóż, duża miska, patelnia grillowa
Drobno posiekaj kolendrę i natkę pietruszki. Obierz cebulę i posiekaj ją w kostkę. Obierz i rozgnieć czosnek. Wyciśnij sok z cytryny. Wrzuć do miski tahini, sok z cytryny, jedną trzecią rozgniecionego czosnku, połowę posiekanej natki pietruszki i połowę posiekanej kolendry. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj rózgą kuchenną i stopniowo dodawaj wodę, aż sos do kebabów osiągnie gęstą konsystencję. Odstaw aż do podania.
Do dużej miski wrzuć mieloną wołowinę, posiekaną cebulę, resztę czosnku, kmin rzymski, sodę oczyszczoną, orzeszki piniowe, resztę natki pietruszki oraz sól, a następnie wymieszaj rękami.
Uformuj mielone mięso z przyprawami w grube walce, wsuń do nich laski cynamonu i lekko dociśnij, aby kebaby się nie zsunęły. Natrzyj olejem i ułóż na talerzu.
Podgrzej nieco oleju roślinnego na patelni do grillowania na średnim ogniu i smaż kebaby przez ok. 10-12 minut. Podawaj z zielonym tahini. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.