Składniki
Liczba porcji: 16
- 150 g mąki z pszenicy samopszy lub mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej (bez glutenu)
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 70 g oleju kokosowego (ciepłego)
- 150 g jogurtu greckiego z mleka owczego (10% tłuszczu)
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru kokosowego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 jabłko
- mąka do oprószenia
Naczynia i przybory kuchenne: duża miska, ściereczka kuchenna, blaszka do pieczenia, papier do pieczenia, piekarnik, deska do krojenia, nóż, mała miska, nóż do obierania, wałek, kratka do studzenia (opcjonalnie)
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier kokosowy i sól. Dodaj jogurt i olej kokosowy, wyrób ręcznie, aż uzyskane ciasto będzie miękkie.
Przykryj miskę ściereczką kuchenną i wstaw do wyrośnięcia do lodówki na ok. 30 minut. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Posiekaj migdały, a następnie wymieszaj je z ksylitolem i cynamonem. Nagrzej piekarnik do 150°C/300°F, ustawiając tryb grzania od góry i od dołu.
Wyłóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię, a następnie rozwałkuj na koło (średnica ok. 26 cm/10 cali). W razie konieczności użyj talerza jako wzoru i oprósz większą ilością mąki. Pokrój ciasto na 16 jednakowych trójkątów.
Obierz jabłko, usuń z niego gniazdo nasienne i pokrój w plasterki. Rozprowadź część migdałowo-cynamonowej mieszanki na trójkątach z ciasta. Ułóż po jednym plasterku jabłka w najszerszej części każdego kawałka ciasta.
Zwiń kawałki ciasta, zaczynając od zewnętrznej części i zamykając w środku plasterki jabłka.
Umieść mini croissanty na blaszce do pieczenia, a następnie posyp resztą migdałów z cynamonem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15-18 minut w temperaturze 150°C/300°F. Odstaw do ostygnięcia. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.