Składniki
Liczba porcji: 2
- 300 g makaronu
- 250 g krewetek
- 5 pomidorów
- 2 nektaryny
- 1 ząbek czosnku
- 10 g bazylii
- sól
- pieprz
- olej roślinny do smażenia
- oliwa z oliwek do podania
Naczynia i przybory kuchenne: duży rondel, duża miska, tarka czterostronna, nóż, mała miska, patelnia, łyżka kuchenna
Gotuj makaron przez ok. 8-10 minut w dużym rondlu w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
W tym czasie zetrzyj pomidory na tarce o dużych oczkach. Usuń skórkę i łodyżki.
Do tej samej miski zetrzyj nektaryny, usuwając pestki. Dopraw solą i pieprzem.
Drobno posiekaj czosnek. Posiekaj bazylię na małe kawałki. Krewetki obierz i w razie potrzeby usuń z nich jelito.
Podsmaż krewetki z czosnkiem na oleju roślinnym na średnim lub dużym ogniu przez ok. 1-2 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia.
Dodaj makaron oraz sos z pomidorów i nektaryn. Dokładnie wymieszaj i ewentualnie podgrzej.
Przed podaniem posyp bazylią i pokrop oliwą z oliwek. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.