Składniki
Liczba porcji: 2
- 400 g makaronu
- 300 g pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 10 listków bazylii
- ½ cebuli
- 8 łyżek oliwy z oliwek (podzielone na porcje)
- 2 suszone pomidory
- 50 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 2 łyżeczki soli morskiej
- ¼ łyżeczki pieprzu
- sól
- pieprz
- bazylia do podania
Naczynia i przybory kuchenne: patelnia, łyżka kuchenna, deska do krojenia, nóż, blender, garnek
Pomidory podziel na ćwiartki i usuń gałązki. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Umyj, osusz i posiekaj bazylię. Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę. Rozgrzej trochę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu i smaż cebulę przez ok. 2-3 minuty. Zdejmij z ognia.
Umieść w naczyniu połowę pomidorów, podsmażoną cebulę, suszone pomidory, czosnek, sok pomarańczowy, syrop z agawy, sól, pieprz i resztę oliwy z oliwek, a następnie zblenduj. Blenduj na wysokich obrotach przez ok. 1 minutę lub do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj resztę pomidorów i bazylię i dwa lub trzy razy włącz na chwilę blender, aby połączyć składniki.
Wrzuć makaron do garnka z osoloną wrzącą wodą. Ugotuj al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie odcedź. Wrzuć sos pomidorowy i ugotowany makaron na dużą patelnię i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem ułóż na makaronie listki świeżej bazylii. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.