Składniki
Liczba porcji: 8
- 3 bakłażany
- 1 cebula (biała)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka rozmarynu
- 6 łyżek bazylii
- 2 łyżeczki oregano (suszone)
- 2 łyżeczki tymianku (suszony)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 750 g pomidorów z puszki (pokrojone w kostkę)
- 500 g sera mozzarella
- 100 g parmezanu (starty)
- oliwy z oliwek
Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, duży rondel, patelnia, naczynie do pieczenia, piekarnik
Drobno posiekaj cebulę i rozgnieć czosnek. Z grubsza posiekaj bazylię i rozmaryn. Odmierz odpowiednią ilość oregano i tymianku. Pokrój bakłażana wzdłuż na plastry.
W dużym rondlu podgrzej trochę oliwy z oliwek, podsmaż cebulę i czosnek na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut do zeszklenia. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
Wrzuć pomidory do rondla i zagotuj.
Dodaj do sosu pomidorowego sól, pieprz, oregano, tymianek i rozmaryn. Gotuj przez ok. 10-15 minut.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Podsmaż bakłażana przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Odstaw.
Pokrój mozzarellę na plastry o podobnej grubości co plastry bakłażana.
W naczyniu do pieczenia ułóż po dwie warstwy bakłażana, mozzarelli i sosu pomidorowego.
Nagrzej piekarnik do 180°C (350°F). Na koniec posyp danie bazylią i parmezanem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20-25 minut, aż danie stanie się złocistobrązowe. Udekoruj świeżymi listkami bazylii. Podawaj na ciepło.
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.