Składniki
Liczba porcji: 8
- 3 bakłażany
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g ziemniaków
- 500 g mielonej jagnięciny
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 800 g pomidorów z puszki (w całości, obrane)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 gałązka rozmarynu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek mąki
- 750 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g parmezanu
- 100 g gałki muszkatołowej
- 100 g soli
- 100 g pieprzu
- 100 g oleju do smażenia
- 100 g oleju do natłuszczenia naczynia
Naczynia i przybory kuchenne: ręczniki papierowe, deska do krojenia, nóż, duży garnek, patelnia, piekarnik, duży rondel, rózga kuchenna, naczynie żaroodporne
Pokrój bakłażana w plastry o grubości około 1 cm/0,5 cala, drobno posiekaj cebulę i rozgnieć czosnek. Plastry bakłażana posól z obu stron, rozłóż na ręcznikach papierowych i zostaw na około 20 minut. W tym czasie dokładnie umyj ziemniaki, gotuj je w mundurkach przez ok. 15 minut na średnim ogniu, a następnie zdejmij z ognia.
Wlej olej do rondla i podgrzej na średnim ogniu. Wrzuć jagnięcinę i smaż przez ok. 3 minuty do zbrązowienia, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Wymieszaj składniki, a następnie dopraw solą, kminem rzymskim, rozmarynem i cynamonem. Zmniejsz ogień i duś przez ok. 50 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C/400°F. Delikatnie osusz bakłażana papierowymi ręcznikami. Rozgrzej olej na średnim ogniu na patelni i podsmaż plastry bakłażana z obu stron, aż staną się złocistobrązowe. Ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przejdź do robienia beszamelu. Zacznij od stopienia masła w rondlu na średnim ogniu. Dodaj mąkę, przesiewając ją, a następnie mieszaj składniki aż do uzyskania konsystencji pasty. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, zmniejsz ogień i zacznij stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając rózgą. Mieszaj intensywnie, aż sos będzie miał gładką konsystencję, a następnie pozostaw na gazie przez ok. 3-4 minuty do zgęstnienia. Zdejmij z ognia, dodaj jajko i wymieszaj rózgą kuchenną. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Natłuść duże naczynie żaroodporne. Ziemniaki pokrój w grube plastry, ułóż je równą warstwą na dnie naczynia żaroodpornego i lekko posól. Na ziemniakach ułóż warstwę bakłażanów, a następnie mięso, posyp serem i na koniec polej beszamelem. Piecz musakę w piekarniku nagrzanym do 200°C/400°F przez 45 minut lub do punktowego zarumienienia się wierzchu potrawy. Wyjmij z piekarnika i przed podaniem odstaw na chwilę do lekkiego ostygnięcia. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.