Składniki
Liczba porcji: 4
- 600 g mielonej wołowiny
- 1 bułka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 300 ml bulionu wołowego
- 100 ml mleka
- 60 ml gęstej śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- pieprz
- olej roślinny do smażenia
- dżem z borówki brusznicy jako dodatek
- puree ziemniaczane jako dodatek
Naczynia i przybory kuchenne
duża miska, mała patelnia, łyżka kuchenna, deska do krojenia, nóż, talerz, lodówka, duża patelnia
Krok 1/8
1 bułka – 100 ml mleka
duża miska
Podziel bułkę na małe kawałki i nasączaj w mleku przez około 5–7 minut aż staną się miękkie.
Krok 2/8
1 cebula – olej roślinny do smażenia
mała patelnia – łyżka kuchenna – deska do krojenia – nóż
W tym czasie drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją z odrobiną oleju roślinnego na małej patelni aż do zeszklenia.
Krok 3/8
600 g mielonej wołowiny – 1 jajko – 1 łyżeczka ziela angielskiego – sól – pieprz
łyżka kuchenna
Wrzuć podsmażoną cebulę, mieloną wołowinę, jajko, ziele angielskie, sól i pieprz do miski, w której moczyła się bułka i wymieszaj wszystkie składniki do dokładnego połączenia.
Krok 4/8
talerz – lodówka
Uformuj z wołowiny kulki (o średnicy ok. 3 cm), ułóż je na talerzu, przykryj i wstaw do lodówki na około 20–30 minut.
Krok 5/8
1 łyżka masła
duża patelnia – łyżka kuchenna
Rozpuść masło na dużej patelni i podsmaż klopsiki na średnim ogniu z każdej strony przez około 15–20 minut. Zwróć uwagę, aby nie smażyć na patelni zbyt wielu klopsików jednocześnie. Gotowe klopsiki zdejmij z patelni i odstaw.
Krok 6/8
1 łyżka mąki – 300 ml bulionu wołowego
Aby przygotować sos, podsmaż mąkę na tłuszczu pozostałym po smażeniu i dolej bulion wołowy, cały czas mieszając.
Krok 7/8
60 ml gęstej śmietany
Następnie dodaj gęstą śmietanę i wymieszaj. Gotuj sos na wolnym ogniu przez około 5–7 minut do zgęstnienia.
Krok 8/8
2 łyżeczki sosu sojowego – pieprz – dżem z borówki brusznicy – puree ziemniaczane
Przed podaniem udekoruj sosem sojowym i pieprzem. Wrzuć klopsiki z powrotem na patelnię, wymieszaj z sosem i podawaj z puree ziemniaczanym i dżemem z borówki brusznicy.
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.