Składniki
Liczba porcji: 4
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 800 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
- 15 g imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 tajskie chili
- 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki mielonego chili
- 4 łyżki masła klarowanego
- 50 ml wody
- sól
- liście kolendry (do dekoracji)
- chlebek naan (jako dodatek)
- ryż basmati (gotowany, jako dodatek)
Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, gęste sito, robot kuchenny, patelnia, gumowa szpatułka
Obierz imbir i czosnek. Obierz i posiekaj cebulę. Odsącz ciecierzycę z puszki. Zalewę możesz wykorzystać do innego przepisu. Wrzuć obrany imbir i czosnek, tajskie chili, mieszankę garam masala, mielony kmin rzymski, kurkumę i mielone chili do robota kuchennego i zblenduj na gładką pastę.
Rozgrzej masło klarowane na patelni na średnim ogniu. Wrzuć cebulę i podsmaż przez ok. 5 minut lub do zeszklenia. Dodaj pastę z przypraw, odsączoną ciecierzycę, rozdrobnione pomidory i wodę, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Dopraw solą do smaku. Dodaj liście kolendry do dekoracji. Podawaj z chlebkiem naan i gotowanym ryżem basmati. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.