Składniki
Liczba porcji: 2
- 100 g halibuta (filet bez skóry)
- 100 g brokułów
- 100 ml mleka
- 5 gałązek tymianku
- 100 ml bulionu warzywnego (podzielony na porcje)
- 40 g masła
- 20 g migdałów w płatkach
- sól
- pieprz
Naczynia i przybory kuchenne: mała patelnia, łyżka kuchenna, duża patelnia, mały rondel, nóż, deska do krojenia, łyżka ze szczelinami
Upraż płatki migdałów na patelni na złoto.
Zagotuj niecałą połowę bulionu warzywnego i mleko, dopraw dużą ilością soli i pieprzu. Wrzuć tymianek i pozostaw go w ciepłym mleku na ok. 3-5 minut.
Następnie włóż halibuta do gorącego, ale nie wrzącego mleka (ok. 90°C/194°F). Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty w zależności od grubości.
W tym czasie napełnij rondel wodą, osól i zagotuj. Podziel brokuł na małe różyczki.
Blanszuj brokuł w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty, tak aby pozostał chrupiący. Odcedź i odstaw.
Na patelni roztop masło, dodaj resztę bulionu i powoli zagotuj.
Wrzuć brokuł do bulionu z masłem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Halibuta podawaj na brokułach, oprószonego migdałowymi płatkami.
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.