Składniki
Liczba porcji: 4
- 2 sałaty rzymskie
- 4 anchois
- 3 ząbki czosnku (obrane)
- 80 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1 bagietka
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki majonezu
- 2 cytryny (sok)
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 100 g parmezanu (starty, podzielony na porcje)
- sól
- pieprz
Naczynia i przybory kuchenne: blender lub robot kuchenny, pędzel kuchenny, patelnia grillowa lub grill, deska do krojenia, nóż
Zblenduj anchois, obrany czosnek, oliwę, sól i pieprz na gładką masę.
Podgrzej patelnię grillową lub grill na średnio dużym ogniu. Przekrój sałaty rzymskie wzdłuż na pół; przekrój bagietkę na pół, a następnie ponownie wzdłuż na pół. Posmaruj powierzchnie cięcia sałaty i bagietki pastą z anchois, używając pędzla kuchennego.
Grilluj sałatę rzymską i bagietkę przecięciem w dół przez ok. 1-2 minuty lub do pojawienia się przyrumienionych pasków w miejscach zetknięcia z patelnią lub rusztem. W tym czasie dodaj sos Worcestershire, majonez, sok z cytryny, musztardę i część startego parmezanu do pozostałej pasty z anchois i blenduj przez ok. 2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sałatę rzymską i bagietkę podaj w całości lub pokrój w szerokie paski. W zależności od upodobań polej odrobiną dressingu lub wymieszaj z jego całością, posyp resztą tartego parmezanu.
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.