Składniki
Liczba porcji: 2
- 2 nogi z kurczaka
- 190 g kaszy orkiszowej
- 1/2 główki cykorii sałatkowej
- 6 ząbków czosnku
- 60 ml octu jabłkowego
- 355 ml wody
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, szczypce, garnek, łyżka kuchenna
Dopraw kurczaka z obu stron solą i pieprzem.
Wytnij głąb z cykorii, a następnie pokrój ją na cienkie plastry. Obierz i zmiażdż ząbki czosnku.
Postaw garnek na średnim ogniu i wlej na dno odrobinę oliwy z oliwek. Włóż pałki i udka z kurczaka skórą do dołu i gotuj przez około 12 minut, aż skóra przyrumieni się i stanie się chrupiąca. Obróć na drugą stronę i gotuj przez kolejne 8 minut. Wyjmij z garnka.
Ponownie wlej do garnka odrobinę oliwy, jeśli to konieczne, a następnie dodaj ząbek czosnku. Duś przez około 1 minutę, po czym dodaj kaszę orkiszową. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 5 minut, aż danie nabierze aromatu, a kasza będzie lekko przypieczona. Dolej do garnka ocet jabłkowy, a następnie dodaj wodę. Zagotuj.
Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, ponownie włóż kurczaka i gotuj przez około 20 minut lub do czasu, gdy mięso i kasza będą gotowe, a większość płynu odparuje. Przełóż kaszę i kurczaka na talerze, podawaj z cykorią sałatkową. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.