Składniki
Liczba porcji: 4
- 500 g sera halloumi
- 1 cebula (czerwona)
- ½ cukinii
- ½ bakłażana
- 175 ml bulionu warzywnego (podzielony na porcje)
- 1 łyżeczka proszku curry
- 100 g musztardy
- 30 g cukru
- 10 g miodu
- 4 bułki do burgerów
- 4 liście cykorii sałatowej
- 2 gałązki mięty
- sól
- pieprz
- olej roślinny do smażenia
Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, woreczek do mrożenia, patelnia, szczypce, piekarnik, duża miska, rózga kuchenna, blaszka do pieczenia, papier do pieczenia, nóż z ząbkami, szpatułka, pędzel kuchenny
Pokrój cebule na krążki. Pokrój ser halloumi, cukinię i bakłażana w plastry.
Do woreczka do mrożenia wlej nieco oleju roślinnego oraz wsyp proszek curry, sól i pieprz. Zamknij woreczek i połącz wszystkie składniki, potrząsając nim. Włóż do środka plastry sera halloumi. Włóż do lodówki i pozostaw przez 30-60 minut, aby ser się zamarynował.
Rozgrzej na patelni trochę oleju roślinnego. Podsmaż plastry bakłażana na średnim ogniu po ok. 3-5 minut z każdej strony, aż stanie się miękki i lekko podpieczony. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z patelni i odstaw.
Na tej samej patelni podsmaż plastry cukinii po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i złocistobrązowe. W razie potrzeby dodaj więcej oleju. Odstaw.
Nagrzej piekarnik do 200°C (400°F). W dużej misce wymieszaj rózgą kuchenną musztardę, cukier i miód.
Podczas mieszania powoli dodawaj olej roślinny cienkim ciągłym strumieniem. Mieszaj aż do powstania kremowego sosu. Dopraw solą i pieprzem.
Przekrój bułki na pół i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekaj przez 4-6 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (400°F).
Rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu na patelni. Podsmaż ser halloumi po ok. 2-3 minuty z każdej strony aż do lekkiego zarumienienia.
Posmaruj każdą bułkę sosem miodowo-musztardowym. Na dolnej części ułóż cykorię, a następnie warstwami ser, cukinię, bakłażana i krążki cebuli. Na warzywach umieść listki mięty. Polej sosem, przykryj górną częścią bułki i podawaj z domowymi frytkami.
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.