Składniki
Liczba porcji: 2
- 15 g imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 zielona papryka chili
- 15 g liści kolendry
- 15 g mięty
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 200 g jogurtu
- 300 g piersi z kurczaka
- 200 g ryżu
- 2 liście laurowe
- 3 strąki kardamonu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mieszanki masala
- ½ łyżeczki szafranu
- 30 ml mleka
- sól
- mięta do dekoracji
- liście kolendry do dekoracji
Naczynia i przybory kuchenne: blender ręczny, miarka do płynów, deska do krojenia, nóż, miska, sito, duży garnek, patelnia, łyżka kuchenna, mała miska
Obierz i posiekaj imbir i czosnek. Przekrój zielone chili na pół, usuń nasiona i posiekaj. Umyj i posiekaj kolendrę i miętę. Umieść w wysokim naczyniu imbir, czosnek, chili, kolendrę i miętę. Dodaj kurkumę, mielony kmin rzymski, mielone chili i jogurt. Blenduj do dokładnego połączenia i uzyskania gładkiej konsystencji.
Pokrój kurczaka na niewielkie kawałki. Włóż do miski i zalej marynatą. Odstaw na 4 godziny.
Do dużego garnka wsyp ryż. Dodaj liście laurowe, strąki kardamonu i kminek, a następnie zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 10 minut. Odcedź na sicie, usuń liście laurowe i strąki kardamonu.
Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć cebulę i podsmaż przez ok. 2 minut. Dodaj nasiona kminu rzymskiego, kurczaka, przecier pomidorowy i masalę. Wymieszaj składniki i gotuj przez ok. 8 minut. Dopraw solą do smaku.
Wymieszaj szafran z mlekiem. Polej nim ryż. Ozdób miętą i liśćmi kolendry. Dopraw solą. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.