Skip to Content

Enzymy

Enzymy

Enzymy są środkami czyszczącymi pochodzenia biologicznego. Charakteryzują się dużą skutecznościa, ale tytlko do określonych rodzajów zabrudzeń,w zwiążku z tym w produktach SOMAT stosowane są różne enzymy. Działają one jak katalizatory, riozkładając duże cząsteczki zabrudzeń na mniejsze, a każda cząsteczka enzymu może rozłożyć wiele cząsteczek brudu.

Warto wiedzieć

Enzym skutecznie działają w temperaturze pokojowej, dzi eki czemu produkty do mycia naczyń w zmywarkach mogą być stosowane w niższej temperaturze. Główne rodzaje enzymów wykorzystywane w produktach SOMAT

  • proteazy usuwają białka, np. z jaj i mleka, 
  • amylazy, rozkładające skrobię, usuwają resztki pokarmów takich jak makaron, ziemniaki, ryż itp.  

Enzymy stosowane są w detergentach  w niewiellkich stężeniach, a ich zawartość musi być deklarowana na opakowaniu zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 648/2004 w sprawie detergentów.

Jak stosujemy enzymy?

Stosujemy enzymy do usuwania określonych rodzajów zabrudzeń, takich jak białka i skrobia, aby uzyskać doskonałe rezultaty nawet w niskich temperaturach.

Pozostałe tematy

  • Wspieramy postęp gospodarki w obiegu zamkniętym, tworząc opakowania przynoszące korzyści ludziom i planecie

  • Czy chcesz wiedzieć, jak zapobiegać powstawaniu odpadów oraz jak prawidłowo używać naszych produktów? Więcej informacji znajdziesz tutaj.

  • Jako liderzy działań na rzecz zrównoważonego rozwoju staramy się być pionierami nowych rozwiązań w tym zakresie.