Enzymy są środkami czyszczącymi pochodzenia biologicznego. Charakteryzują się dużą skutecznościa, ale tytlko do określonych rodzajów zabrudzeń,w zwiążku z tym w produktach SOMAT stosowane są różne enzymy. Działają one jak katalizatory, riozkładając duże cząsteczki zabrudzeń na mniejsze, a każda cząsteczka enzymu może rozłożyć wiele cząsteczek brudu.
Enzym skutecznie działają w temperaturze pokojowej, dzi eki czemu produkty do mycia naczyń w zmywarkach mogą być stosowane w niższej temperaturze. Główne rodzaje enzymów wykorzystywane w produktach SOMAT
- proteazy usuwają białka, np. z jaj i mleka,
- amylazy, rozkładające skrobię, usuwają resztki pokarmów takich jak makaron, ziemniaki, ryż itp.
Enzymy stosowane są w detergentach w niewiellkich stężeniach, a ich zawartość musi być deklarowana na opakowaniu zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 648/2004 w sprawie detergentów.
Stosujemy enzymy do usuwania określonych rodzajów zabrudzeń, takich jak białka i skrobia, aby uzyskać doskonałe rezultaty nawet w niskich temperaturach.