Składniki
Liczba porcji: 4
- 300 g ciasta makaronowego
- 200 g szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 100 g sera pecorino (starty)
- 50 g orzeszków piniowych
- 2 żółtka jajek
- sól
- pieprz
Naczynia i przybory kuchenne: sito, mały rondel, deska do krojenia, nóż, duża miska, łyżka kuchenna, maszynka do makaronu, wałek, pędzel, radełko, duży rondel, łyżka cedzakowa
Blanszuj szpinak przez ok. 3-4 minuty w delikatnie gotującej się wodzie. Odcedź i wyciśnij wodę ze szpinaku.
Drobno posiekaj orzeszki piniowe i zblanszowany szpinak.
Wymieszaj ze sobą szpinak, orzeszki piniowe, żółtko jajka, ser pecorino i ricottę. Dopraw obficie solą i pieprzem.
Podziel ciasto makaronowe na pół. Rozwałkuj możliwie najcieniej obie części za pomocą wałka na posypanej mąką powierzchni lub za pomocą maszynki do makaronu. Paski makaronu powinny mieć wymiary 5 cm x 40 cm.
Drugie żółtko wymieszaj z odrobiną wody i pokryj nim za pomocą pędzla połowę pasków makaronu.
Następnie umieść na posmarowanym cieście porcje nadzienia (ok. łyżki), zachowując między nimi odstępy wielkości 5 cm.
Przykryj nieposmarowanym paskiem rozwałkowanego ciasta i dokładnie dociśnij ciasto wokół nadzienia.
Pokrój ciasto na kwadratowe ravioli za pomocą noża lub radełka.
Gotuj ravioli w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Dokładnie odcedź, podawaj bez dodatków lub z domowym sosem pomidorowym.
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.