Składniki
Liczba porcji: 6
- 250 g serka mascarpone
- 250 g podłużnych biszkoptów
- 2 jajka
- 60 g cukru pudru
- 100 ml espresso
- 3 łyżki amaretto
- 1 łyżka czekolady deserowej
- 1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
- sól
Naczynia i przybory kuchenne
duża miska, mikser z końcówkami do ubijania, gumowa szpatułka, naczynie żaroodporne, tarka o drobnych oczkach, drobne sito
Krok 1/4
2 jajka – 30 g cukru pudru – 1 łyżka amaretto – 250 g serka mascarpone
duża miska – mikser z końcówkami do ubijania
Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj amaretto i mascarpone. Ubij na gładką masę.
Krok 2/4
sól – 30 g cukru pudru
gumowa szpatułka
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj resztę cukru pudru i delikatnie wymieszaj. Ostrożnie wymieszaj pianę z białek z masą z serka mascarpone.
Krok 3/4
100 ml espresso – 2 łyżki amaretto – 250 g podłużnych biszkoptów – 1 łyżka czekolady deserowej
naczynie żaroodporne – tarka o drobnych oczkach
W płytkim naczyniu wymieszaj espresso z resztą amaretto. Szybkim ruchem zanurzaj podłużne biszkopty w espresso z amaretto, a następnie układaj nasączone biszkopty na dnie naczynia. Warstwę biszkoptów przykryj warstwą kremu z mascarpone, a z wierzchu posyp ją czekoladą tartą na drobnych oczkach.
Krok 4/4
1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
drobne sito
Układaj kolejne warstwy do wyczerpania wszystkich składników. Na koniec wyłóż warstwę kremu mascarpone i tartą czekoladę, a następnie posyp niesłodzonym kakao w proszku. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 3 godziny przed podaniem. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.