Składniki
Liczba porcji: 4
- szalotka
- 60 g masła
- 50 g pistacji
- 50 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki całej gałki muszkatołowej (podzielonej na pół)
- 250 g zielonych oliwek
- 250 ml bulionu
- 3 gałązki rozmarynu (liście)
- 60 g polenty
- 25 g parmezanu
- 1 kg jagnięciny
- sól
- pieprz
Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, patelnia, łyżka kuchenna, robot kuchenny, duża miska, drobna tarka, folia spożywcza, rondel, trzepaczka, piekarnik, patelnia żaroodporna
1. Drobno posiekaj szalotkę.
2. Podsmaż na maśle przez około 3 – 5 minut do zeszklenia.
3. Za pomocą robota kuchennego posiekaj pistacje.
4. W dużej misce wymieszaj pistacje, bułkę tartą, jajko, musztardę, szalotkę i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj, aby połączyć składniki.
5. Używając drobnej tarki, zetrzyj gałkę muszkatołową do mieszanki pistacjowej. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
6. Wyłóż mieszankę pistacjową na dużym kawałku folii spożywczej. Uformuj kształt cylindryczny i ciasno zawiń. Włóż do lodówki.
7. Posiekaj zielone oliwki.
8. Wlej bulion do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, dodaj liście rozmarynu, przypraw solą oraz pieprzem. Zetrzyj gałkę muszkatołową i doprowadź do wrzenia.
9. Dodaj polentę i cały czas mieszaj, aż danie zgęstnieje.
10. Dodaj oliwki i zetrzyj parmezan. Dobrze wymieszaj, aby połączyć składniki, i odstaw rondel na bok.
11. Nagrzej piekarnik do 180°C. Na patelni żaroodpornej podgrzej oliwę z oliwek i podsmaż jagnięcinę na średnim ogniu przez około 3 – 5 minut z każdej strony. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odwiń mieszankę pistacjową z folii. Rozprowadź na jagnięcinie. Włóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 – 15 min. Podawaj z polentą. Smacznego!
Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.